Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Ηγεμών εκ Δυτικής Λιβύης

ΗΓΕΜΩΝ ΕΚ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΙΒΥΗΣ

1. Τι εντύπωση πιστεύετε ότι προκαλεί ο ηγεμών στους Αλεξανδρινούς στις 10 ημέρες της διαμονής του.

Στις δέκα ημέρες όπου διέμεινε στην Αλεξάνδρεια ο ηγεμών, διάστημα αρκετό για να μπορέσουν να τον αξιολογήσουν οι Αλεξανδρινοί, δημιούργησε γενικά καλή εντύπωση. Προκάλεσε το θαυμασμό με τη μετριοφροσύνη και τη λακωνικότητά του, ως γνώρισμα βαθυστόχαστου ανθρώπου. Έγινε από όλους αποδεκτός, λόγω του ελληνικού του ονόματος της καταγωγής του και της κοσμίως ελληνικής ενδυμασίας του. Τέλος, εντυπωσίασε με την φιλομάθειά του, αφού αγοράζοντας ελληνικά βιβλία, κυρίως ιστορικά και φιλοσοφικά, υποδήλωνε καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας, αλλά και έναν άνθρωπο εμβριθή με πνευματικά ενδιαφέροντα.

2. Να σκιαγραφηθεί ο Καβαφικός ήρωας από τους τρόπους και τα ενδιαφέροντά του.


Ο ήρωας του ποιήματος είναι ένας ασήμαντος και αστείος άνθρωπος που πήρε ελληνικό όνομα, ντύθηκε σαν Έλληνας και μιμούνταν την ελληνική συμπεριφορά, επιδιώκοντας από ματαιοδοξία να γίνει αποδεκτός στην εκλεπτυσμένη κοινωνία της Αλεξάνδρειας, που θεωρούσε την ελληνικότητα, στοιχείο ύψιστου πολιτισμού. Ο ήρωας όμως ζούσε συνεχώς με το φόβο μήπως αποκαλυφθεί η αλήθεια εξαιτίας κάποιων γλωσσικών λαθών που θα μπορούσε να κάνει. Ένιωθε πλίξη και μοναξιά, αφού δεν μιλούσε πολύ, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να επικοινωνήσει ουσιαστικά με τους ανθρώπους γύρω του. Τέλος, καθώς ήταν υποχρεωμένος να διατηρήσει την εικόνα που είχε δημιουργήσει, βίωνε συνεχώς μια εσωτερική σύγκρουση ανάμεσα σε αυτό που πραγματικά ήταν και σε αυτό που έδειχνε, καταπιέζοντας σκληρά τον εαυτό του. Τα παραπάνω λοιπόν στοιχεία συνθέτουν τελικά την τραγικότητα του καβαφικού ήρωα.

3. Να ερμηνευθούν τα κίνητρα της μεθοδευμένης συμπεριφοράς του ηγεμόνα (ελληνικό όνομα, ελληνική ενδυμασία, προσποιητή σεμνότητα κλπ).

Ο ηγεμών με τη συμπεριφορά, την εμφάνιση και τις συνήθειές του, προσπάθησε εξαπατώντας τους Αλεξανδρινούς να γίνει αποδεκτός και αρεστός στην κοινωνία τους. Προσπάθησε να μιμηθεί τους Έλληνες και τη νοοτροπία τους ώστε να γίνει συμπαθής απαρνούμενος όμως τον εαυτό του, από φόβο μήπως κάνει κάποιο λάθος και αποκαλυφθεί η απάτη του.
Πολύ συχνά, ακόμη και σήμερα, κάποιοι άνθρωποι παρουσιάζονται διαφορετικοί από ότι είναι στην πραγματικότητα, λόγω της ανάγκης τους να γίνουν αγαπητοί και αποδεκτοί από τον κοινωνικό τους περίγυρο ή από ματαιοδοξία, θέλοντας να δείξουν ότι είναι ανώτεροι και ξεχωριστοί, κοροϊδεύοντας ουσιαστικά τους εαυτούς τους.



Κλειώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου