Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Χαρακτηριστικά προσωπείου

Το προσωπείο, είναι συνυφασμένο με αυτό που βλέπουμε, με αυτό που φαίνεται, με ένα φαινόμενο που μπορεί να αντίκειται στο Είναι, την πραγματικότητα, την αλήθεια. Με βάση αυτόν τον χωρισμό, το φαινόμενο συνυφαίνεται με το ψεύδος, την απάτη ή, τουλάχιστον, τη μη αλήθεια. Στη μία περίπτωση, λοιπόν, το προσωπείο συνυφαίνεται με τη μη αλήθεια. στην άλλη περίπτωση με την αλήθεια.
Μήπως το προσωπείο κρύβει την όψη ή κρύβοντάς την αποκαλύπτει μιαν αλήθεια του φέροντος το προσωπείο; Το προσωπείο είναι κάτι που προστίθεται στην όψη, μπαίνει πάνω από αυτή. Ο άνθρωπος όμως φοβάται και αποφεύγει τον εαυτό του, κι ό,τι έχει μέσα του το κάνει κάλυμμα του εαυτού του, και καταντά σαν αστακός ή σαν στρείδι, βάζοντας το σκελετό του πάνω από τη σάρκα του είναι το πρόβλημα του προσώπου και του προσωπείου. Και κάπου εδώ γεννιέται το ερώτημα πόσα προσωπεία πρέπει να βγάλουμε, μέχρι να φτάσουμε στο πραγματικό πρόσωπο; Απλώς τα προσωπεία αποκαλύπτουν μια άλλη πτυχή των ανθρώπων που τα φορούν, έναν άλλο εαυτό που δεν μπορούν να φανερώσουν χωρίς τα προσωπεία.
Εν κατακλείδι, το προσωπείο επιδρά στην ψυχοσύνθεση του κάθε ανθρώπου που το φορά। Οι μάσκες σχετίζονται με την απόκρυψη των χαρακτηριστικών και την ελευθερία ή και την ασυδοσία που πηγάζει από την ανωνυμία. Έτσι η μάσκα αποτελεί το κοινωνικό προσωπείο που είναι συνυφασμένο με τη μη αλήθεια και τον φόβο να τη δει και να την αντέξει κάποιος. Από την άλλη πάλι, φορώντας ο μασκαράς τη μάσκα του, και με όργανο το γέλιο, ξεδιπλώνει πτυχές του Είναι που του είναι απαγορευμένες, άγνωστες, μυστικές, ξεπερνώντας τον φόβο της κοινωνικής κατάκρισης. Γνωστή είναι η θλίψη που προκαλεί το χαμογελαστό πρόσωπο του κλόουν με τα ζωγραφισμένα δάκρυα.
Νίκος Γ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου